OSSE OPERA ZET HET VOORJAAR IN BLOEI

vrijdag 25 mei 2018

Onder zomerse omstandigheden voerde de Osse Opera vrijdagavond 25 mei een voorjaarsconcert uit in de Jozefkerk in Oss. Met bekende en minder bekende koorwerken, ensembles en solistenpartijen werd de toon gezet voor een avondje opera waar het zangplezier van af spatte.

 

Ontluikende bloesemknoppen, dansjes op marktpleinen en aubades aan geliefden vormden de hoofdtoon in dit voor publiek en zangers aantrekkelijke programma.

De Osse Opera weet steeds weer te verrassen met de presentatie van bijzonder getalenteerde solisten. Coloratuursopraan Selma Harkink bracht menigmaal het publiek tot vervoering. Soms ingetogen, dan weer dartelend als verliefd meisje raakte ze de gevoelige snaar. In Herbert’s Art is calling for me zette ze op humoristische wijze uiteen hoe een diva zich op het podium moet gedragen.

Tenor Erik Bomers, ooit begonnen als jong koorlid bij de Osse Opera, bewees hoe hij gegroeid is als zanger. Terecht dat hij een veel gevraagd solist en koorlid is bij professionele operagezelschappen.  Hij sleept het publiek mee in diverse emoties. Van Donizeti’s Una furtiva lagrima tot het vrolijke Als flotter Geist uit de Zigeunerbaron. Waarbij dit laatste nummer zo aanstekelijk gebracht wordt dat het publiek besluit massaal mee te gaan zingen. Opera is voor het volk en verbroedert!

Uit eigen gelederen van de Osse Opera was menig talent te horen. Vol verve en ondeugend klonk de vogelzanger uit Die Zauberflöte van Mozart. Uit dezelfde opera spatte de verliefdheid uit de kelen van Papageno en Papagena. De bruid uit Der Freischütz werd door haar vriendinnen opgemaakt voor het huwelijk. Ondertussen bezongen in het bekende Jagerkoor de mannen de lust van de jacht.

En de sneaky straatdealer uit Gershwin’s Porgy and Bess wist met een humoristische act in It ain’t necessarily so koor en publiek gedrogeerd te krijgen met opera.

Het koor als geheel was goed op dreef. Soms een inzet wat weifelend en het tempo anders dan wat dirigent Hans Lamers bij het instuderen voor ogen had gehad. Maar het koor wist met dit programma overtuigend te laten horen dat al dat werk niet voor niets is geweest.
Een goed optreden staat of valt met een goede begeleiding. De kwaliteit van dirigent Hans Lamers is inmiddels genoegzaam bekend bij het Osse publiek. Niet onderschat mag worden wat Floor Lanz, vaste repetitor van de vereniging,  betekent als begeleider bij een concert. Met haar 10 vingers weet zij uit de vleugel een compleet orkest te toveren. Zij weet steun te bieden aan de solist en het koor en hen door moeilijke passages te leiden. Terecht ontving zij voor haar begeleiding na afloop  een ovationeel applaus.

De Osse Opera heeft met dit concert de zomer zonnig en warm ingezet.
Hierna start men met de repetities voor het Kerstconcert van 21 december 2018. Ook nu weer met een bijzonder karakter. Een Argentijns combo zal met het koor o.a. de Missa Criolla ten gehore brengen. Uiteraard zullen traditionele kerstkoren niet ontbreken bij dit programma.

Er is een mogelijkheid om als gastzanger op projectbasis deel te nemen aan dit concert. Inlichtingen en aanmelding kan bij het secretariaat van de Osse Opera.

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn